Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Як покращити ефективність роботи групи HACCP | Яєчний скандал в ЄС

Яйця харчові і мясо птиці займають одне з ключових місць в харчуванні людини і тому птахівництво – це галузь, яка динамічно розвивається у всьому світі.  На птахофабриках ЄС впроваджена система HACCP (ХАССП), яка відповідає за безпечність кінцевої продукції для здоров'я людини. Але не зважаючи на це, нещодавно майже в двадцяти країнах в яйцях було виявлено препарат фіпроніл. А на фермах Нідерланд знайшли сліди ще одного забороненого засобу – амітразу. І фіпроніл, і амітраз – можна використовувати для прибирання приміщень, в яких утримують тварин, але ж не птицю.

Вказані препарати використовують для боротьби з ектопаразитами, а саме проти вошей, перопухоїдів, кліщів, тощо. Механізм дії полягає в блокуванні передачі нервових імпульсів, що викликає порушення координації рухів, параліч і загибель ектопаразитів. За ступенем впливу на організм трарин відносяться до помірно небезпечних речовин. Токсичні для бджіл, риб та інших гідробіонтів. У людини може призвести до ураження Центральної нервової системи. Тим часом асоціація голландських фермерів підрахувала через фіпронілового скандалу європейські виробники зазнали збитків в розмірі 150 мільйонів євро.

Виходячи з вище описаного ще раз стає питання як одночасно підвищити безпечність продукції птахівництва і ефективність виробництва. На далі птахівники будуть шукати інші препарати, а їх виробники будуть розробляти нові. І завжди існує ризик, що просуваючи свою продукцію виробники препаратів можуть приховувати їх побічні дії. Для усунення цього необхідний незалежний контроль і випробовування таких препаратів з подальшим занесенням інформації про їх властивості до єдиної бази даних. Доступ до такої бази даних має бути вільним.

Покращенню ситуації з безпечністю продукції харчування на підприємствах сприятиме створення експертної системи, яка б на основі бази знань про виробництво, обладнання і препарати могла б передбачити потенційні критичні контрольні точки виникнення небезпеки. Ця експертна система має бути обов'язковим інструментом і доповнювати роботу співробітників групи HACCP (ХАССП) підприємства.

В інформатиці експертні системи (ЕС) розглядаються разом з базами знань (БЗ) як моделі поводження експертів у певній області знань із використанням процедур логічного висновку й прийняття рішень, а бази знань — як сукупність фактів і правил логічного висновку в обраній предметній області діяльності.

База знань – це семантична модель, що описує предметну область і дозволяє відповідати на такі питання із цієї предметної області, відповіді на які в явному вигляді не присутні в базі. База знань є основним компонентом інтелектуальних і експертних систем.

База знань складається із правил аналізу інформації від користувача по конкретній проблемі. ЕС аналізує ситуацію й, залежно від її спрямованості дає рекомендації з вирішення проблеми. Головна мета створення будь-якої Бази знань — скоротити час і трудовитрати на рішення типових завдань.

Така експертна система має працювати як онлайн сервіс через глобальну мережу Інтернет. Співробітник групи HACCP у діалоговому режимі налашовує цю систему під виробництво, вводить інформацію про структуру виробництва, обладнання, технологічні операції, температурні режими, тощо, а експертна система аналізує цю інформацію і видає рекомендації та застереження щодо небезпек, можливих критичних контрольних точок та рекомендованих процедур і корегувальних дій. Надана інформація повинна покращити інформаційне забезпечення групи HACCP.

Іщенко Ю.Б.

Пошукові слова: яєчний скандал в ЄС, безпечність продукції птахівництва, ХАССП, експертна система з HACCP.

З цим матеріалом читають:

Концепція створення експертної системи для покращення технології виробництва продукції птахівництва на основі принципів системи HACCP

   

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)