Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Eфективний спосіб використання тритикале у складі комбікормів для молодняку курей

Серед нетрадиційних культур, здатних в силу своїх кормових якостей заміняти пшеницю чи кукурудзу у раціонах птиці, чільне місце посідає тритикале. Цей високоурожайний гібрид пшениці та жита характеризується відносно високим вмістом білку та енергії, приблизно на рівні пшениці. Проте на сьогоднішній день використання його у складі комбікормів для птиці досить обмежене з причин недостатньої вивченості умов його ефективного використання (запобігання негативного впливу антипоживних речовин, переважно пентозанів).

В Державній дослідній станції птахівництва НААН розроблено технологію ефективного використання тритикале в годівлі молодняка птиці:

– визначено раціональні рівні включення тритикале до складу збалансованого повнораціонного комбікорму (15-20% залежно від сорту тритикале, терміну його згодовування, віку та породи птиці), що позитивно впливають на процеси метаболізму в організмі курчат, їх збереженість, ріст та розвиток;

– розроблено спосіб підвищення кормової цінності комбікормів з високим вмістом тритикале (вище 30%), який базується на підборі компонентів з врахуванням їх поживних та антипоживних якостей і додатковому введенні комплексу вітамінів та ферментного препарату з ксиланазною активністю, що сприяє нормалізації обміну речовин, забезпечує нормативний ріст і розвиток курчаті в перший (1-8 тижнів) та другий (9-17 тижнів) періоди вирощування, високу однорідність стада і дозволяє успішно заміняти пшеницю чи кукурудзу в раціоні молодняка птиці на тритикале.

За результатами виробничої перевірки при годівлі ремонтного молод-няку комбікормами з вмістом тритикале (до 36%) розроблений спосіб забез-печив високі показники збереженості поголів`я (96,4%) і виходу кондицій-ної молодки (90%). Витрати корму на одиницю приросту за 17 тижнів вирощування були такі ж, як і при годівлі птиці комбікормами з відповідним вмістом пшениці.

Економічний ефект при застосуванні даного способу становив 170 грн на 1000 голів ремонтних курочок.

Розроблений спосіб використання тритикале у складі комбікормів для молодняку курей апробований та впроваджений на експериментальній фермі по збереженню генофонду ДДСП та ТОВ «Граківські комбікорми».

За додатковою інформацією звертатися на адресу:

ДДСП НААН, с.Борки, Зміївського р-ну, Харківської обл., 63421

Тел.: 0(5747) 78-047,
Факс: 0(5747) 78-470,
Е-маіл: poultry@meta.ua

Братишко Н. І.

 

 

 

Рекомендується для опублікування в Науково-інформаційному бюлетені «Аграрна наука – виробництву»

 

Заступник директора

з наукової роботи ДДСП НААН, к.с.-г. н. О.О. Катеринич

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)