Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Селекція сільськогосподарської птиці

Із 9000 існуючих видів птахів людиною введено у сільськогосподарське виробництво тільки 12. В Україні для виробництва яєць і м’яса використовують значну кількість порід курей, качок, індиків та інших видів птахів (рис. 7.1). У процесі одомашнення (доместикації) змінювались методи та прийоми селекції птиці. На початкових етапах удосконалення домашньої птиці використовували стихійний і масовий добір найбільш цінних генотипів. Згодом на зміну цим малоефективним методам прийшла індивідуальна селекція з оцінюванням плідників за якістю потомків, з використанням гетерозисного ефекту в разі схрещування (у кросах) спеціально відселекціонованих ліній.

Сучасні досягнення в селекції птиці підтвердили високу ефективність використаних методів. Так, якщо банківська курка відкладає в середньому від 4 до 13 яєць за сезон масою не більше 35 г, то від гібридних несучок сучасних яєчних кросів отримують за рік 320…340 яєць масою 64…66 г. Аналогічні відмінності за несучістю і енергією росту між дикими предками та сучасними породами і кросами спостерігаються і в інших видів домашньої птиці. Бройлери кращих кросів м’ясних курей досягають в 42-добовому віці живої маси 2,2…2,4 кг за витрат комбікорму на 1 кг приросту не більше ніж 1,9 кілограма. Цікаво, що в 80-х роках ХХ століття вік забою бройлерів становив 63 доби, а нині – 42 і навіть 36 діб, тобто знизився на 21…27 діб. Вважають, що для зниження віку забою бройлерів на 1 день за умов досягнення тих же показників живої маси необхідний 1 рік поглибленої селекційної роботи. Що стосується підвищення несучості курей, то прогрес за цією ознакою становить не менше ніж 3 яйця на рік. Ці приклади свідчать про високу ефективність селекції у підвищенні продуктивності птиці, якщо вона використовує досягнення у галузі генетики.

Птахівництво відіграє суттєву роль у забезпеченні людей продуктами харчування. Воно є сьогодні більш технологічним та наукомістким ніж, наприклад, свинарство чи скотарство, та забезпечує високий рівень окупності капіталовкладень. Бройлерна індустрія в таких країнах, як США, Канада, Великобританія, Японія, Німеччина не поступається за темпами росту, інфраструктурою, науковими технологіями таким галузям, як електроніка і машинобудування.

Оцінюючи стан і перспективи розвитку птахівництва в Україні, слід відзначити, що воно і надалі розвиватиметься переважно за рахунок інтенсивних факторів. Це, перш за все, використання нових високопродуктивних кросів, підвищення конверсії корму та плодючості птиці, удосконалення технології виробництва продукції птахівництва.

Серед факторів, що забезпечують інтенсифікацію птахівництва головна роль належить селекції. Саме вона забезпечує підвищення генетичного потенціалу продуктивності птиці та його реалізацію у відповідних технологіях виробництва продукції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)