Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Розвиток присадибних та фермерських господарств в Україні

 Братішко Наталля Іванівна, к с-х наук, завідувіч лабораторії фізіології та годівлі сільськлгосподарської птиці ІТ НААН.

 Збільшити випуск якісних повнораціонних комбікормів для населення та створити мережу для їх роздрібної реалізації в невеликих селищних пунктах і консультаційних центрів, наукового супроводу з метою впровадження принципів ефективної годівлі.

Пропозиції щодо реформування:

  1. Розробити економічні важелі і підвищити відповідальність комбікормових заводів, як виробників комбікормів, перед споживачами за постачання неякісної продукції; створити систему незалежного контролю за якістю комбікормової продукції різних комбікормових заводів, як це проводиться в світі, з відповідним встановленням рейтингу і регуляцією ціни на їх продукцію.
  2. Для заохочення виробників стосовно вирощування та виготовлення якісних інгредієнтів поступово вводити в систему стандартів їх оцінку за вмістом протеїну, ( і жиру для соєвих продуктів), забрудненістю мікотоксинами і залежно від цього регулювати їх ціну.
  3. Лабораторії відділу птахівництва та 3-4 великих регіональних лабораторій слід обладнати сучасними приладами та устаткуванням для повного аналізу сировини і комбікормів за хімічним складом, біологічно-активними речовинами і наявністю токсинів з наданням арбітражних повноважень.
  4. Особливу увагу приділяти розвитку сектора виробництва органічної продукції: розробити стандарти і регламенти, створити сертифікаційні центри, налагодити систему наукової та практичної підтримки ( проведення досліджень, дотації, консультаційні послуги, допомога в сертифікації, вихід на ринки, в т.ч. поступово на світові) господарств (особливо фермерських), що впроваджують органічне виробництво.
  5. Створити мережу сільськогосподарських дорадчих служб на обласному і районному рівні з представництвами у сільських (селищних) радах та забезпечити державну підтримку сільськогосподарської дорадчої діяльності через виділення з обласного та місцевих бюджетів коштів для фінансування сільськогосподарської дорадчої діяльності
  6. Проводити роз’яснювальну роботу серед фермерів і дрібнотоварних виробників птахівничої продукції щодо раціональності (економічної виправданості) повноцінної годівлі птиці (при максимальному використанні місцевих соковитих кормів), контролю за їх якістю.
  7. Розширити сферу використання курячих яєць, для чого розробити програму досліджень щодо функціональних яєць, технологій переробки, створення нових блюд і продуктів з яєць, їх пропагування.

Копіювання матеріалу без звернення на джерело www.market.avianua.com заборонено.