Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Бібліотека Інституту птахівництва УААН

Бібліотека Інституту птахівництва УААН заснована у 1938 році. На даний час книжковий фонд складає 59700 примірників: книги, брошури, автореферати, дисертації, періодичні видання (книги – 10780 прим., періодичні видання – 48700 прим., автореферати, дисертації – 220 прим.). Є також фонд патентів і стандартів, який налічує близько 4000 примірників. Бібліотека укомплектована літературою з питань утримання, розведення, генетики, селекції, годівлі та профілактики хвороб с-г птиці. Є рідкісні видання. Це – 81-томний “Энциклопедическій словарь” Блокгауза Ф.А. і Ефрона 1906 року видання (С.-Петербург), “Промысловое птицеводство” О.М.Орлової 1908 року видання (Калуга), “Каплунирование петухов и самців других домашних птиц” О.Миттага 1930 року видання (Москва-Ленінград), “Промышленное птицеводство в Северной Америке” Армстронга 1923 року видання (Прага), “Технология прдуктов птицеводства” Д.Г.Цвейтова 1934 року видання (Москва-Ленінград). Ці та інші цінні книги зберігаються у фонді бібліотеки. Крім вітчизняних, рідкісних видань є періодичні видання іноземними мовами. Це – World’s Poultry Science Journal, Poultry International, Poultry Science, Feed International, International Hatchery Practice та інші.
Бібліотека здійснює видавничу діяльність. Нею видані бібліографічні покажчики: “Ферменты в птицеводстве и ферментная активность в организме птицы” (1972), “Искусственное осеменение с-х птицы” (1985), “Библиографический указатель диссертационных работ по птицеводству “1973-1982)” (1983 ) та інш. Бібліотека приймає участь у видавництві міжвідомчого тематичного збірника «Птахівництво», що видає Інститут птахівництва щорічно.
Функціонує група патентно-ліцензійної роботи та стандартизації, якою розроблено і видано 14 республіканських та державних стандартів України.
Бібліотека обслуговує наукових співробітників інституту, викладачів та студентів ВУЗів: ХДЗВА, ХДСГА, Сумського ДАУ, ІЕКВМ та інш., аспірантів, спеціалістів агропромислового комплексу. Діє міжбібліотечний абонемент. Ведеться книгообмін з 80 науковими установами та ВУЗами с-г профілю. Це – Дніпропетровський ДАУ, Сумський ДАУ, Київський національний аграрний університет, Білоруська бібліотека ім.. Стефаника, Інститут тваринництва УААН, ЦНДПТІМЕТ (Запоріжжя), Харківська державна наукова бібліотека ім.. В.Г.Короленка, Книжкова Палата України, РНСХБ (Москва), Інститут розведення і генетики тварин (с.Чубинське Київської обл.), Інститут землеробства і біології тварин (Оброшино), Агрофірма “Шахтер” Донецької обл. та інш.
З 1966 року по 1993 зав. бібліотекою працювала Тодощенко Галина Федорівна. З 1986 року, після закінчення Харківського інституту культури, працює Пономарьова Алла Петрівна, спочатку – старшим бібліотекарем, а з 1993 року – зав. бібліотекою.
В бібліотеці немає комп’ютера і комп’ютерні технології не запроваджуємо. Але бібліотека проводить велику роботу у пошуках літератури читачам, оформленні списків до дисертацій, визначенні індексів УДК до статей, наданні консультацій. Постійно на допомогу читачам ведеться картотека “Закони України”, “Картотека друкованих робіт співробітників інституту”, “Картотека авторефератів і дисертацій”, “Бібліографія на допомогу вченому”, “Новини інформації у птахівництві”. Щомісяця оформляються виставки “Нові зарубіжні видання”, “Новини вітчизняного птахівництва”.
Бібліотека сприяє організації виставок видань, що видані Інститутом птахівництва, бере участь у конференціях, виставках, які проводить інституту. Наприклад, це виставки на конференції при Українській академії державного управління при Президентові України, ІІІ Українській конференції по птахівництву з міжнародною участю в м.Алушта у 2001 р., міжнародній виставці-ярмарку “Агро-2002”. Приймає участь в анкетуванні установ УААН та інших аграрних установ та організацій – “Бібліографія основних довідково-інформаційних видань установи””. Постійно веде аналітичний розпис галузевих журналів, збірників видань.

Автор статті Пономарьова Алла Петрівна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)