Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Оптимізація раціонів корму для птиці з урахуванням ціни компонентів

В умовах жорсткої конкуренції на ринку птахівничої продукції велике значення має зменшення собівартості продукції, близько 65% якої складають витрати на корм. Тому, головне завдання звучить таким чином:

"Знизити вартість корму і отримати максимальну продуктивність птиці".  Шлях вирішення – оптимізувати склад раціону і отримати корм збалансований за поживними речовинами з найменшою його вартістю.

Дана задача є задачею лінійного програмування*.

Вихідними дані:

1. Масив нормативних вимог до поживності корму і даними по амінокислотам, мікро і макроелементів а також вітамінам для певного виду та віку птиці.

2. Масив даних за поживністю і складу інгредієнтів корму, а також обмеження на введення цих інгредієнтів до складу корму (з причини наявності антиживильних речовин, або особливості фізіології птиці).

3. Масив вартості інгредієнтів.

Умови вирішення задачі:  визначити такий процентний склад обраних інгредієнтів, щоб показники поживності і складу амінокислот, мікро і макроелементів максимально відповідали нормативним вимогам до корму для птиці. При цьому сума всіх процентних значень була рівною 100%.

Порядок вирішення:

  •  Для обраного виду та віку птиці визначаємо нормативні параметри поживності корму, склад мікро і макроелементів, а також вітамінів.
  • Вибираємо інгредієнти з яких передбачається виготовити комбікорм.
  • Складаємо матрицю вихідних даних по цих ингридиентам.
  • Складаємо матрицю процентних обмежень інгредієнтів у складі корму.
  • Оптимізуємо процентний склад корму за критерієм найменшого відхилення розрахункових і нормативних значень птітательності і складу амінокислот, мікро і макроелементів, а також вітамінам.

Проблемні питання оптимізації корму за критерієм мінімізації ціни:

Включення критерію ціни в параметри оптимізації корму при вибраних інгредієнтів завжди приводить до гіршого результату по балансу показників корму (нормативних і розрахункових) порівняно з варіантом оптимізації корму без критерію ціни. Це можна пояснити тільки тим, що існує єдиний глобальний оптимум для балансу корму з обраних інгредієнтів.

Вихід зі сформованої ситуації є знаходження компромісу між балансом і вартістю комбікорму. Але де ж та межа, де за рахунок дешевого корму з деякими відхиленнями від нормативних вимог ми не отримаємо зниження параметрів продуктивності птиці, і як результат зменшення отриманого прибутку.

Правильним підходом при оптимізації ціни корму є повна, або часткова заміна дорогих інгредієнтів корму інгредієнтами з меншою вартістю. Для цього потрібно підібрати такий склад інгредієнтів та їх обмежень, щоб і вартість комбікорму була прийнятною при виконанні умови збалансованості раціону..

Для вирішення даної задачі була написана комп'ютерна програма "Оптимізатор кормів для птиці"


Примітка:* – Лінійне програмування (та дослідження задачі лінійного програмування) є однією із найрозвинутишіх галузей математичного програмування та теорії оптимізації.


Документація з птахівництва, електронні довідники, корисні файлиПрограма оптимізації раціонів корму для птиці ЕКОНОМ дозволить отримати оптимальний рецепт з урахуванням мінімально можливої вартості готового комбікорму.

Програма оптимізації раціонів корми для птиці ЕКОНОМ

У режимі пошуку раціону програма розраховує 50 збалансованих повнораціонних рецептів кормів. Потім рекомендує ті, які мають меншу ціну з допустимою похибкою розрахунку.

Ю.Б. Іщенко, н.с. ДДСП НААН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)