Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Правила обмеженої годівлі птиці

Правила обмеженої годівлі птиціВ умовах промислового птахівництва кури й півні яєчних і м'ясних кросів можуть споживати корм у значно більшій кількості, чим їм необхідно з фізіологічної точки зору. У результаті порушується обмін речовин (насамперед жировий), робота життєво важливих органів, знижується продуктивність і життєздатність, а виходить, і ефективність використання птиці. Один зі шляхів рішення проблеми – обмежена годівля, що передбачає забезпечення організму всіма живильними речовинами для нормального росту, розвитку й продукування, збільшення строку господарського використання птиці й економії корму.

Прийом підвищує стійкість поголів'я до негативного впливу навколишнього середовища. Саме поняття «обмежене» (лімітоване) годівля має на увазі не недокорм птиці, а забезпечення потреби організму в необхідних поживних речовинах. Успіх програми залежить від того, наскільки усунення переїдання дозволяє наблизити споживання одержуваного корму до дійсно необхідної кількості.

Існує кілька способів лімітованої годівлі:

  • обмеження якості корму;
  • скорочення його кількості;
  • зменшення часу годівлі;
  • введення «голодних» днів.

Обмеження якості корму полягає в зменшенні змісту в ньому поживних речовин (протеїну, амінокислот) або енергії при годівлі птаха досхочу. При цьому в раціон додають низкопоживної або інертний наповнювач (ошурки, трав'яне борошно, пісок) в кількості, пропорційній ступеню обмеження. Однак, за даними досліджень, такий тип лімітованої годівлі не завжди ефективний, оскільки викликає ряд негативних явищ. Так, зниження кількості лізина в раціоні економічно невигідно через збільшення відходу поголів'я й погіршення якості молодняку, а недолік обмінної енергії або протеїну майже повністю компенсується підвищеним споживанням корму. Крім того, обмеження якості вимагає приготовления особливих кормосуміші, що значно збільшує прямі й накладні витрати на підприємстві.

Скорочення часу доступу до корму протягом доби й «голодні» дні теж уважаються малоефективними. З одного боку, така годівля легко організувати, але з іншого боку – птах може компенсувати недоїдання споживанням значно більшої кількості корму під час вільного доступу до нього. Це знижує результативність прийому, а іноді й зводить нанівець всі зусилля фахівців.

Обмеження птиці в кормі шляхом видачі певної норми, необхідної для забезпечення гарного росту й розвитку, виявилося найбільш ефективним методом і одержало широке поширення у всіх країнах. Контроль інтенсивності росту при такій годівлі – один з найважливіших факторів досягнення високої продуктивності.

Для цього необхідно:

  • визначати бажану живу масу на початку продуктивного періоду і не порушувати однорідності стада;
  • синхронізувати ріст і статеве дозрівання птиці;
  • дотримування норм годівлі на початку й на піку несучості.

На теперішній час визначені добові норми годівлі ремонтного молодняку, дорослих курей м'ясних і яєчних кросів і племінних півнів м'ясних кросів, але для яєчних півнів вони донедавна були відсутні. Однак дослідження останнього років показали, що при клітковому утриманні й штучному заплідненні годівля яєчних племінних півнів досхочу збільшує їх живу масу на 15–25% у порівнянні з нормою. Це, відбувається через те, що при штучному заплідненні статеве навантаження на одного півня значно нижче (сперму беруть один раз за двоє діб), чим при природному (півень робить у середньому 7–8 спарювань за добу).

Дослідження показали, що при клітковому утриманні й технології штучного запліднення обмеження племінних півнів яєчних кросів у кормі з 17-го по 30-й тиждень життя на 10%, а далі до кінця продуктивного періоду на 15% підвищує збереженість поголів'я на 0,6%, обсяг еякулята – на 7,9, концентрацію сперми – на 29,4, середня кількість сперміїв еякулята – на 40,2, заплідненість яєць – на 1,4, вивід здорових курчат – на 1,1%. Крім того, метод знижує живу масу півнів до кінця строку використання на 3,9%, витрата корму на одну голову за добу – на 13,2%.

Вячеслав Могилевич, кандидат сільськогосподарських наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)