Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Рибне борошно та контроль його якості

Рибне борошно – це одне з найцінніших джерел повноцінного білка, жирних кислот, вітамінів А, D і групи В, кальцію, фосфору, йоду й селену. У рибному борошні втримується протеїну не менш 60-65 %, в особливо якісному продукті цей показник може досягати 74 %. Перетравність рибного борошна тваринами й птицею становить 89-92%. Цей продукт також є лідером по вмісту й збалансованості незамінних амінокислот: лізина, метіоніна, цистіна, треоніна й триптофану, що дуже важливо при годівлі всіх с/г тварин і птицю. Жирні кислоти, що втримуються в рибному борошні, дуже добре доповнюють рослинні жири, які надходять в організм тварини разом з кормом, і перебувають із ними в оптимальному співвідношенні омега-6 до омега-3 (у межах від 10:1 до 5:1). Фосфор, що втримується в рибному борошні, повністю засвоюється птицею і с/г тваринами.У раціоні тварин і птиці рибне борошно може становити від 2 до 10%, залежно від пори року, видових і вікових особливостей.

Виробляється рибне борошно з нехарчових видів риб, морських ссавців, ракоподібних, а так само з відходів переробки харчової риби, крабів, креветок. Відомо, що для виробництва 1 тонни рибного борошна, у середньому, переробляється 5-6 тонн рибної сировини.

Рибне борошно буває двох видів.

Перший вид – це промислове (корабельне), вироблене на судні в процесі лову риби. Основний склад – малоцінна й бур’яниста риба, риба яку не встигли заморозити, прилов і відходи після оброблення риби. З урахуванням постійного зниження обсягів лову – це дефіцитний і досить дорогий продукт. Основним достоїнством такого борошна є те, що в море її неможливо фальсифікувати, тому що на рибальському судні немає ніяких компонентів, які можна було б у неї внести. Недоліки – у силу технології: неоднорідний і непостійний зміст протеїну й золи, не завжди задовільна якість млива (кістки, ока й т.д.), іноді відсутній антиоксидант.

Другий вид борошна – це берегове борошно, що виробляється на рибоборошневому обладнанні, що перебуває на березі. У цьому випадку рибне борошно промисловим способом доводять до необхідної кондиції – подрібнюють, «вирівнюють» протеїн за допомогою білкових компонентів, тому таке рибне борошно необхідно більш ретельно досліджувати.

Технологія виробництва рибного борошна полягає в наступному: вихідна сировина перемелюється, потім виварюється в спеціальних казанах і висушується. Якість і вартість отриманого рибного борошна визначається змістом у ній протеїну. Кормова цінність рибного борошна залежить від виду риби, використаної для її виготовлення, сезону й району промислу, технології зберігання й переробки, умов і строку зберігання після її виробництва, тари й ін. Залежно від сорту риби якість борошна буває різне. Використання для її виробництва недоброякісної сировини або порушення технології, також приводить до зниження якості.

Застосовуються два типи переробки: теплова (вогнева) і парове сушіння. У кожного із цих способів є свої достоїнства й недоліки. Перегрів або тривалий термічний вплив на сировину в процесі вогневого сушіння знижує перетравність корму й приводить до деякої втрати амінокислот. У такому випадку борошно має темний цвіт. При паровому сушінні не відбувається пережигание протеїну, зберігаються амінокислоти й вітаміни, борошно має світлий цвіт, але енерговитрати набагато вище, що позначається й на ціні рибного борошна. бульйон, Що Утворився в процесі варіння, надходить у подальшу переробку – з нього виготовляють риб’ячий жир, що також найчастіше використовується як кормова добавка.

Кількість жиру, що втримується в рибному борошні, визначає її якість. Як правило, у рибному борошні втримується сирого жиру більше 10%, причому він може легко окислятися через високу наявність ненасичених жирних кислот. Якщо зміст жиру в рибному борошні перевищує 18%, таке борошно не може довго зберігатися. Великий зміст жиру, підвищена вологість продукту, доступ кисню, термічний вплив, обсеменіння мікроорганізмами – фактори, що сприяють окислюванню жирів. Окислювання жирів знижує енергетичну цінність, приводить до нагромадження небезпечних для здоров’я тваринних утворень, зниженню споживання кормів і продуктивності. Крім того, окислювання жиру в рибному борошні приводить до значного зниження доступності такої найважливішої амінокислоти, як лізин. Тому рибне борошно повинне бути стабілізоване шляхом уведення в неї антиоксидантів. Для встановлення окисного псування рибного борошна в ній визначають кислотне й перекісне число жиру, а так само присутність альдегідів.

У цей час на ринку широко представлені різні варіанти рибного борошна й продукція, зроблена на її основі – «аналог рибного борошна». Аналоги рибного борошна, протеїнові (білкові) концентрати на основі рибного борошна й комбіновані продукти на основі рибного борошна – це самостійні продукти, які мають повне право на існування, не є фальсифікацією рибного борошна й мають свою нішу на ринку – вони значно дешевше натурального рибного борошна. Дані продукти дійсно є альтернативою використанню дорогого натурального рибного борошна й застосовуються з метою здешевлення раціону й зниження собівартості.

Однак всі частіше зустрічаються випадки, коли, користуючись недосконалістю існуючих ДЕРЖСТАНДАРТ і інших нормативних документів, дані товари намагаються продати під маркою й за ціною натурального рибного борошна. Ці продукти є фальсифікатом рибного борошна. Діючий ДЕРЖСТАНДАРТ не допускає уведення в рибне борошно джерел білка рослинного або тваринного походження, різних азотовмісних з’єднань. А зазначені продукти насправді є сумішшю натурального рибного борошна з більш дешевими компонентами, або взагалі виготовляється без використання натурального рибного борошна, але органолептично (за допомогою ароматизаторів тощо) нагадує рибне борошно. Зниження змісту протеїну хоча б на 2% різко відбивається на вартості рибного борошна. Тому виготовлювачі фальсифікату підвищують рівень протеїну за рахунок рівня неорганічних азотовмісних з’єднань, макух і шротів, борошном тваринного походження й іншої сировини. Подібна заміна не тільки знижує кормову цінність, але й іноді стає небезпечної для тварин і птиці. Різнобічне дослідження біологічної цінності й безпеки рибного борошна дозволяє виявити як недоброякісну, так і фальсифіковану продукцію.

 1. Органолептична оцінка

Цвіт, захід, консистенція рибного борошна дуже специфічні. При додаванні борошна тваринного походження запах помітно змінюється, а при терміну, що закінчився, придатності й окисленому жирі в продукті присутній запах несвіжості – прогірклості. Наявність сторонніх домішок (волосяний покрив, частини рослинних компонентів) так само вкаже на можливий факт фальсифікації.

 2. Токсичність

Експрес-дослідження проводять на інфузоріях з використанням водної й ацетонової витяжки продукту. Токсичність водного екстракту вказує на можливість використання неякісної сировини (гниючого) при виготовленні продукції, а так само на присутність синтетичних джерел азоту (солі амонію, селітри). Токсичність ацетонової витяжки свідчить про присутність продуктів розпаду жирів і інших токсичних з’єднань экстрагованих розчинником.

 3. Сирий протеїн

Досить умовний параметр – він показує суму загального азоту (білков і небілкового), що перераховується на протеїн множенням його на коефіцієнт 6,25. Визначення проводять по методу К’єльдаля.

 4. Білок по Барнштейну (дійсний білок)

Показник, що дає подання про кількісний зміст дфйсного білка в складі сирого протеїну. Для якісного натурального рибного борошна різниця між загальним і білковим азотом (небілковий азот) повинна становити 4-8% від загальної кількості азоту. Збільшення цього показника понад 8% свідчить про наявність неорганічних азотистих з’єднань у складі корму, якщо він менше 4 % те тут можливий варіант фальсифікації м’ясним або пір’яним борошном.

 5. Небілковий азот

Небілковий азот також може побічно вказувати на фальсифікацію рибного борошна, оскільки чітко характеризує якість протеїну і його походження. Для якісного рибного борошна його зміст повинен бути 0,4

 6. Перетравний протеїн.

Цей показник характеризує ступінь перетравності in vitro. Коефіцієнт перетравності протеїну повинен бути не нижче 80%, менше значення свідчить про використання недоброякісної сировини при виробництві рибного борошна або на присутність пір’яного борошна.

 7. Амінокислоти

Визначення амінокислотного складу дасть нам не тільки відомості про поживність, але й так само про наявність факту фальсифікації рибного борошна. В основному оцінку проводять по чотирьох незамінних амінокислотах – лізин, метіонін, цистін і триптофан. У натуральному рибному борошні втримується приблизно 2, 3-2,5% метіоніну, 4, 5-5,5% лізина, 0, 68-0,72% цистіну. Необхідно також ураховувати, що з підвищенням змісту протеїну збільшується й зміст амінокислот.

 8. Кислотне й перекісне число жиру.

Ці показники дозволяють оцінити якість жиру рибного борошна. Кислотне число – характеризує ступінь гідролізу жиру й наявність вільних жирних кислот, ди- і моноглицеріди. Перекісне число – характеризує ступінь окислювання, при якому утворяться первинні продукти окислювання – гідроперекису й пероксиди, і вторинні – альдегіди й оксикислоти. При контролі рибного борошна максимально ( що рекомендується) значення кислотного числа повинне бути не більше 20 мг КІН на 1г жиру, а перекісне число – не більше 0,1% J2.9.

 9. Сира клітковина

В рибному борошні не повинне бути наявність клітковини, але якщо врахувати наявність її в рибній сировині (морські водорості) з якого зроблене борошно, то загальна кількість не повинне перевищувати 1,0%. Якщо зміст клітковини перевищує 2-3%, то це вказує на можливість фальсифікації борошна сировиною рослинного походження (макухи, шрот, відрубай і ін.).

 10. Карбамід (сечовина) і інші неорганічні джерела азоту

Речовини, які іноді вживають для підвищення концентрації азоту в кормах. Їх уводять до складу комбікормів для жуйних тварин. Наявність карбаміду в рибному борошні небезпечно для свиней, коней і птицю, тому що в цих тварин небілковий азот не трансформується в білок тіла й тому токсичний. Зміст карбаміду в рибному борошні не повинно перевищувати 0,3%. Тому як антиоксидант краще використовувати не карбамід, а інші. Додавання 1% сечовини збільшує вміст сирого протеїну на 3,06%.

 11. Сира зола

Такий показник, як зола, у надлишковій кількості теж указує на присутність у рибному борошні неякісної мясокісткової і подібної продукції. Вміст золи повинно бути в межах 12-15%.

 feedexpert

 

2 Responses to Рибне борошно та контроль його якості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)