Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Пошук нових ідей методом “колективного розуму”

Психологи розрізняють дві групи творчих особистостей: генераторів та трансформаторів ідей у конкретне рішення. Першим властива концептуальність мислення, філософське сприйняття життя, ерудованість. Натомість трансформатор ідеї володіє аналітичним мисленням, має математичний склад розуму, відрізняється точністю і послідовністю у діях, охайністю і дисциплінованістю. Звичайно найкращі результати підприємство одержить, коли в одній команді співпрацюють і генератори ідей, і аналітики, і трансформатори, що дає синергетичний ефект.В одну групу збирають людей із різними типами мислення і поєднують різноманітні методи творчої діяльності.

У процесі проведення перелічених креативних методів розробки та обґрунтування рішень рекомендується дотримуватися таких правил: утримуватися від передчасних оцінок, не квапитися із критичною оцінкою певної ідеї; бути розкутим; намагатися збільшити кількість ідей; комбінувати та вдосконалювати ідеї, висловлені іншими (“перехресне запилювання”).

За допомогою спеціального програмного забезпечення уможливлюється застосування таких методів як “дерево рішень”, економіко-математичне моделювання, мережеве управління.

З метою поширення креативності у трудовому колективі дуже корисним є експериментування. Заслуговує уваги і наслідування руху раціоналізаторства та винахідництва у Радянському Союзі, коли було розроблено і запроваджено доволі якісну систему матеріального і морального стимулювання. Наприклад, активно проводили конкурси на кращий проект, надавали премії за нові ідеї і результати виробництва та дипломи за раціоналізаторську пропозицію, багато інших заходів.

Джерело: Скрипко Т. О. Інноваційний менеджмент: Підручник. – К.: Знання, 2011. – 423 с.


xmind Одним з ефективних інструментів для побудови дерева рішень є комп’ютерні програми для побудови ментальних карт (інтелектуальних карт). Ці програми дозволяють систематизувати ідеї, побудувати дерево рішень, проаналізувати потібні ресурси і розробити план робіт. Однією з таких програм є безкоштовна програма щодо складання інтелект-карт XMind що розробляється компанією XMind Ltd.

 

One Response to Пошук нових ідей методом “колективного розуму”

  • Максим says:

    Колективний розум гарно пряцює, коли є пляшка доброї горілки і гарна закуска :-D

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)