Птахівництво України і cвіту | менеджмент, аналітика, реформи, стандарти


Процес утворення яєць в організмі курки

Спочатку яйце існує у формі овоцита , що знаходиться в яєчнику курки. Цей овоціт – зачаток яйця – згодом стане жовтком. Овоцити , що знаходяться на різних стадіях розвитку , визрівають зазвичай у курей -несучок по одному в день. Іноді буває , що одночасно дозрівають два овоцита , тоді у яйця буде два жовтки . Освіта самого яйця відбувається в яйцепровід .

Курка , як і багато інших птахів , має один яєчник і один яйцепровід , на відміну від півня , у якого парні статеві органи.Точнее , у зародка спочатку розвивається за два яєчника і яйцепроводу , але праві в ході подальшого ембріонального розвитку регресують і залишаються функціонувати тільки ліві, праві у дорослої птиці знаходяться в рудиментарному стані. Яєчник розташований в поперековій області в порожнині живота , з вигляду він схожий на жовто – рожеву виноградне гроно . Зачатки майбутніх яєць закладаються ще в ембріональний період . До середини інкубації курячий ембріон вже має повний набір мікроскопічних за розміром яйцеклітин (приблизно від 600 до 3600 шт.) , Перебувають у яєчнику. Після вилуплення пташеняти навколо кожної яйцеклітини утворюється оболонка – фолікул , який продукує жовткову масу . Яйцеклітини ростуть і до 3- х тижневого віку курчати досягають діаметра приблизно 0,05 мм , а до початку статевого дозрівання збільшуються до 1 мм. Перед яйцекладки частина яйцеклітин вступає у фазу бурхливого зростання . За 5-6 днів до моменту випадання жовтка у воронку яйцепроводу він збільшується в діаметрі приблизно з 6 до 35 мм , а його маса – з 1 до 18 м. У яєчнику несущейся курки можна бачити 4-6 досить великих жовтків , мають яскраву пігментацію . У котрі несущейся птиці яєчник має дрібні несозревшіе яйцеклітини білуватого кольору – овоцити , а маса його зменшується в 10-15 разів.

Звільнившись від фолікула , овоціт потрапляє у воронку – початок яйцевода , а потім в яйцепровід , де відбувається його запліднення і подальший розвиток. Випадання жовтка у воронку яйцепроводу у курей відбувається зазвичай в першій половині дня , найчастіше через півгодини після знесення чергового яйця. Вона може затримуватися в стресових ситуаціях , при недостатній освітленості і високій температурі в приміщенні. Оскільки жовток формується в основному за 5-6 днів до овуляції , його якість (величина , пігментація , хімічний склад тощо) в чому визначається тими умовами годівлі та утримання , які були створені протягом приблизно тижні до знесення яйця .

Після овуляції жовток потрапляє в яйцепровід , який в активному стані являє собою довгу , зазвичай більше 60 см , звивисту трубку різного діаметру. У період спокою ( у не несеться птиці) довжина яйцевода зменшується в 2 – 4 рази , а маса – в 12 – 20 разів . Неправильна вакцинація птиці , різка її стимуляція до початку кладки , можуть призвести до випадання у воронку яйцепроводу відразу двох або трьох жовтків , які при проходженні по яйцепроводу , обволікаються білком , покриваються подскорлупной оболонкою і шкаралупою . Внаслідок цього можуть з’являтися надмірно великі яйця , з масою вище 75 м. У результаті хвороби несучки , може статися звуження яйцевода , що призводить до появи дрібних яєць , масою менше 48 г. Дрібні яйця зносить і молода , незріла в статевому відношенні птиця , яку рано запускають у яйцекладку .

Яйцепровід складається з 5 відділів , кожен з яких бере участь в утворенні певних частин яйця. Воронка яйцевода , розташована близько яєчника , приймає в себе зрілий жовток після овуляції. Тут відбувається запліднення яйцеклітини , а потім утворюється густий волокнистий шар білка , частина якого в подальшому при Гвинтоподібний русі жовтка скручується у вигляді спіральних напівпрозорих утворень – халази , або градінок , вони підтримують жовток в центрі яйця. Якщо , замість жовтка , у воронку яйцепроводу потраплять шматочки білка , тромби , глисти або інші сторонні тіла , які , подразнюючи стінки , викличуть роботу залоз , виділення білка і наступне утворення шкаралупи , то це призведе до появи безжелткових яєць.

У воронці яйцепроводу жовток затримується до 20 хв , а потім через вузьку її частину ( шийку ) надходить у найдовший білковий відділ , в якому стінками яйцевода виробляється альбумін , з якого складається білок яйця , цей процес триває приблизно 4:00 . При захворюваннях птиці , порушеннях білково – вітамінного харчування , токсикозах , стресах з’являються яйця з розрідженим білком , кров’яними включеннями . Зараження птахів глистами , антисанітарний стан гнізд , пташників можуть призвести до появи різноманітних сторонніх включень в яйці : глистів , піску , гальки , пір’я та інших сторонніх предметів .

Яйце , забезпечене тепер білком , продовжує свій шлях і надходить у перешийок яйцевода , в якому виділяється клейка ниткоподібне речовина, яка , переплітаючись пучками , утворює дві подскорлупной оболонки . Спочатку вони міцно з’єднані , потім розділяються . Яйце перебуває в перешийку дещо більше 1 ч.

Перешийок без чітко вираженої межі переходить в найширшу частину яйцевода – матку , до цього моменту оболонки послаблюються і як би «плавають » навколо білка. У матці формується шкаралупа . Протягом наступних п’яти годин відбувається поступове проникнення води і солей крізь оболонки доти , коли вони знову розтягнуться і яйце « вздуется ». Цей попередній процес необхідний для кальцинування шкаралупи , яка відбувається протягом наступних 15-16 годин. Через 3-4 год після початку утворення шкаралупи остання являє собою тонку , тендітну , легкосмінаемую оболонку. В цей час ( у курей воно припадає приблизно на 16 год ) не можна турбувати несучок , так як на шкаралупі можуть з’являтися внутрішні тріщини , легко переходять після знесення яйця у відкриті . У матці яйце знаходиться протягом 16 – 20 год.

Шкаралупа складається головним чином з кальциту – кристалів карбонату кальцію. Вона тришарова : внутрішній шар, що становить третину товщини шкаралупи , складається з конічних кристалів , скріплених білковими містками , наступний шар складається з тісно притиснутих один до одного стовпчастих кристалів карбонату кальцію. Все це покрито тонкою шкіркою ( кутикулою ) , яка утворюється безпосередньо перед відкладанням яйця. Якби яйце не піддавалося впливу зовнішніх сил , поки воно ще еластично , воно тяжіло б до сферичної формі. Ці зовнішні сили – м’язового походження. Стінки яйцевода мають два шари м’язів: внутрішній , з кругоподібними м’язами , проштовхує яйце до яйцепроводу , і зовнішній, що складається з поздовжніх м’язів , служить для полегшення проходження яйця. Залежно від того , наскільки розтягнутий яйцепровід , яйце зустрічає на своєму шляху більший або менший опір і буде більш -менш довгастим . Той факт , що один кінець яйця більш заокруглений , а інший більш загострений, безумовно , пов’язаний з асиметрією впливають на нього сил , проте як це виходить – неясно , але точно відомо лише те , що яйце рухається і виходить назовні тупим кінцем вперед , а не гострим.

При різних патологіях матки , що виникають в результаті інфекції або травматизму можуть з’являтися яйця неправильної , потворної форми ( подовжені , круглі , грушоподібні , веретеноподібні та ін). Порушення вітамінно – мінерального живлення несучок , захворювання репродуктивних органів призводять до утворення яєць шорстких , зморшкуватих , з вапняними наростами . При порушеннях в технології вирощування несучок , стрессірованіе птаха з’являється багато яєць з насічками , тріщинами на шкаралупі , які виявляються при просвічуванні або простукуванні яєць. Недолік у раціоні кальцію , фосфору , мікроелементів , вітамінів А і D або наявність в кормах мікотоксинів викликають « мармуровість » ( нерівномірна пористість і товщина) шкаралупи яєць. За таких порушень в годівлі стада можуть з’явитися і тонкоскорлупние або бесскорлупние яйця.

В останні години формування яйця в матці шкаралупа фарбується за рахунок пігменту перероблених печінкою еритроцитів і покривається надскорлупной плівкою , або кутикулою , що складається з тонкого шару слизу. Повністю сформований яйце через останній відділ яйцевода – піхву – виштовхується назовні. При цьому матка сильно випинається , перекриваючи отвір клоаки , завдяки чому яйце при знесенні не забруднювати .

У курей яйце по яйцепроводу проходить зазвичай протягом 23 – 26 год. З них приблизно 80 % часу воно знаходиться в матці.

Після знесення і остигання яйця жовток і білок злегка зменшуються в об’ємі , на тупому полюсі подскорлупной оболонки розходяться , і між ними утворюється повітряна камера. Повітряна камера відразу ж після охолодження яйця має діаметр менше 1 см, потім вона збільшується залежно від термінів зберігання , температури і вологості навколишнього повітря. Розмір повітряної камери може бути показником свіжості яєць.

  • Формула кривої форми яйця

формула яйцяЦі не настільки вже прості рівняння вивів англійський дослідник Т.К. Картер. Вони описують всім відому і просту , здавалося б , річ – куряче яйце. Керуючись першим рівнянням , можна побудувати замкнуту криву , близьку до еліпса і відповідну контурах яйця , а друге рівняння дозволяє обчислити поверхню яйця. З першого, основного рівняння можна вивести і формулу, що визначає обсяг яйця. Картер перевірив свої рівняння , провівши серію вимірювань об’єму курячих яєць за допомогою вимірювання об’єму води , що витісняється яйцем з посудини , а потім порівняв результати з розрахунковими величинами. Збіг виявився точним : математична модель з великою точністю визначала реальну форму яйця. Однак ці формули не можуть пояснити , чому яйце має саме таку форму.

Далеко не у всіх птахів яйця схожі на курячі . Так , яйця пугача або шуліки майже сферичні , а у кулика або тонкодзьобого кайри – ближче до конусу . Форма вже знесеного яйця не змінюється. Мало того , яйця одного і того ж виду птахів можуть мати різну форму , але у вузьких межах. Наприклад , молоді самки зносять яйця довгасті , а з віком – яйця більш округлі .

tsypa-tsypa.ru

4 Responses to Процес утворення яєць в організмі курки

  • Андрій says:

    Підкажіть будь ласка в мене кури були без півня і якщо я до них пущу півня через який час яйця будуть заплідненні?

    • admin says:

      Більше двох днів потрібно для того, щоб підсажений до курей півень запліднив усіх курей. Тоді його сперми вистачить для того, щоб кури один тиждень несли запліднені яйця. При цьому заплідненість яєць буде від 60% і вище, але не 100%. Але все залежить від багатьох умов.

      • По перше має виконуватись співвідношення на одного півня не більше ніж 10 курок.
      • По друге має бути невеликий вигул, де півнику зручно підловлювати курочок.
      • По третє має бути достатня освітленість приміщення, достатньо якісного корму та води.
      • А головне потрібний деякий час для адаптації птиці, так як у пташиному стаді з часом формується певна ієрархія співвідношень. Нова особина що з’явилася у стаді має зайняти своє місце у стаді й буде випробувана іншими особинами. Тому не відразу може виникнути співрозуміння навіть між півнем і курьми.
      • Здоровий півник, здатний до репродукції. Півень не має біти важким для курей, щоб їх не покалічити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)